Jørgensen

I Danmarks mangfoldige kultur og historie finder man en rigdom af interessante efternavne, der afspejler landets fortid og traditioner. Et af de mest almindelige og samtidig fascinerende danske efternavne er Jørgensen. Dykker man ned i dets oprindelse, betydning og anvendelse, vil man opdage en verden af fortællinger om danskernes rødder og identitet. Denne artikel tager læseren med på en spændende rejse gennem tid og sted for at udforske Jørgensens rolle som et ikonisk symbol på dansk arv og kultur.

Oprindelsen af efternavnet Jørgensen

Efternavnet Jørgensen er et typisk dansk efternavn, der stammer fra en tid, hvor man brugte patronymiske navne. Disse navne blev dannet ved at tage faderens fornavn og tilføje “-sen” eller “-datter” for henholdsvis sønner og døtre. I dette tilfælde kommer navnet Jørgensen fra faderens fornavn Jørgen, hvilket betyder “søn af Jørgen”.

Jørgen er en gammel nordisk form af det græske navn Georgios (Γεώργιος), som betyder “landmand” eller “jordbruger”. Navnet blev populært i middelalderen på grund af helgenen Sankt Jørgen, som var dragedræber og skytshelgen for England, Portugal og flere andre lande.

Patronymiske navne som Jørgensen var almindelige i hele Norden indtil slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, da mange lande indførte faste efternavne. I Danmark blev det obligatorisk at have et fast efternavn i 1828, men mange familier fortsatte med at bruge patronymiske navne indtil begyndelsen af det 20. århundrede.

I dag er Jørgensen stadig et meget udbredt efternavn i Danmark. Det er faktisk et af de mest almindelige danske efternavne og rangerer ofte i top fem over de mest populære danske efternavne sammen med andre patronymiske navne som Jensen, Nielsen, Hansen og Pedersen.

Det er også værd at bemærke, at efternavnet Jørgensen kan findes i forskellige stavemåder afhængig af den historiske kontekst og regionale variationer. Nogle eksempler på alternative stavemåder inkluderer Jörgensen, Jorgensen og Joergensen. Disse variationer kan ofte findes blandt danske indvandrere og deres efterkommere i andre lande, hvor det danske bogstav “ø” ikke er en del af alfabetet eller har en anden udtale.

Sammenfattende stammer det danske efternavn Jørgensen fra faderens fornavn Jørgen og betyder “søn af Jørgen”. Det er et eksempel på et patronymisk navn, der var almindeligt i hele Norden indtil faste efternavne blev indført. I dag er Jørgensen stadig et meget populært og udbredt efternavn i Danmark samt blandt danskere bosat i udlandet.

Patronymiske efternavne i Danmark

Patronymiske efternavne er en type af efternavne, der er afledt af faderens fornavn. I Danmark er Jørgensen et almindeligt eksempel på et patronymisk efternavn. Navnet stammer fra det danske fornavn Jørgen, som igen er en dansk form af det græske navn Georgios. Når man tilføjer “-sen” (som betyder “søn af”) til Jørgen, får man efternavnet Jørgensen.

I gamle dage var patronymiske navne meget udbredte i Danmark og andre nordiske lande. Det var således almindeligt, at børn fik deres fars fornavn som grundlag for deres eget efternavn. For eksempel ville en mand ved navn Jørgen have en søn ved navn Ole, hvis fulde navn blev Ole Jørgensen.

Men denne praksis ændrede sig i løbet af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, hvor faste familienavne blev mere udbredte. Dette skyldtes blandt andet behovet for at lette administration og registrering i takt med befolkningstilvæksten og urbaniseringen.

Selvom patronymiske efternavne ikke længere dannes på samme måde som tidligere, findes de stadig hyppigt i Danmark og har ofte bevaret deres historiske betydning. Udover Jørgensen inkluderer andre almindelige patronymiske danske efternavne Nielsen, Hansen og Pedersen.

Det er værd at bemærke, at patronymiske efternavne i Danmark ofte er meget almindelige og derfor ikke nødvendigvis siger noget om en persons geografiske oprindelse eller etnisk baggrund. I stedet fungerer de primært som en del af en persons identitet og arv fra tidligere generationer.

I dag er der dog tendenser til, at nogle familier vælger mere unikke og sjældne efternavne for at skabe en klarere identitet og skille sig ud fra mængden. Dette kan være med til at ændre mønstret for danske efternavne i fremtiden, men patronymiske navne som Jørgensen vil fortsat være en vigtig del af dansk kultur og historie.

Betydningen af navnet Jørgen

Navnet Jørgen stammer fra det græske navn Γεώργιος (Geōrgios), som betyder “jordbruger” eller “landmand”. Navnet blev populært i middelalderen på grund af den hellige St. Georg, en kristen martyr og soldathelgen, der levede omkring 300 e.Kr. St. Georg er kendt for legenden om hans kamp mod dragen og symboliserer sejr over det onde.

I Danmark blev navnet Jørgen først udbredt i middelalderen og har siden været et populært fornavn. Det danske sprog har en række forskellige varianter af navnet, herunder Jørn, Jörg og Gjord. Disse variationer afspejler de forskellige dialekter og regionale udtaler inden for landet.

I løbet af tiden udviklede efternavne sig som en måde at skelne mellem personer med samme fornavn, især i tætbefolkede områder. Efternavne kunne være baseret på erhverv, geografisk placering eller faderens fornavn – sidstnævnte kaldes også patronymiske efternavne.

Efternavnet Jørgensen er et patronymisk efternavn, hvilket betyder, at det er dannet ved at tilføje “sen” (eller “søn”) til faderens fornavn – i dette tilfælde Jørgen. Således betyder Jørgensen “Jørgens søn”. Dette var en almindelig praksis i skandinaviske lande, herunder Danmark, Norge og Sverige.

I dag er Jørgensen et af de mest almindelige danske efternavne. Selvom det ikke længere nødvendigvis angiver slægtskab til en person ved navn Jørgen, bærer det stadig historien og betydningen af dette populære danske fornavn.

Udbredelsen af Jørgensen i Danmark

Efternavnet Jørgensen er et af de mest almindelige efternavne i Danmark og har en lang historie i landet. Dette afsnit vil fokusere på udbredelsen af Jørgensen som efternavn i Danmark, herunder hvor mange personer der bærer navnet og hvor det stammer fra.

Jørgensen er et såkaldt patronymisk efternavn, hvilket betyder, at det er baseret på en persons fars fornavn. I dette tilfælde kommer Jørgensen fra fornavnet Jørgen, som igen stammer fra det græske navn Georgios (Γεώργιος), der betyder “landmand” eller “jordarbejder”. Patronymske efternavne var almindelige i Skandinavien indtil 1800-tallet, da faste efternavne blev mere udbredte.

Ifølge Danmarks Statistik er Jørgensen det tredje mest almindelige danske efternavn med omkring 46.000 personer, der bærer navnet pr. 1. januar 2021. Det udgør cirka 0,8% af den samlede danske befolkning. Kun Nielsen og Jensen er mere udbredte som danske efternavne.

Udbredelsen af Jørgensen kan variere geografisk inden for Danmark. Navnets popularitet kan være højere i visse regioner og lavere i andre, men generelt er det et velkendt og respekteret efternavn over hele landet.

I nyere tid har der været en tendens til, at flere og flere danskere vælger at tage deres mors efternavn eller et dobbelt efternavn bestående af både fars og mors efternavne. Dette kan føre til, at patronymske efternavne som Jørgensen bliver mindre udbredte i fremtiden. Dog vil Jørgensen stadig være en vigtig del af den danske kultur og historie.

Sammenfattende er Jørgensen et meget almindeligt efternavn i Danmark med en lang historie og stærke rødder i det danske samfund. Udbredelsen af navnet viser, hvordan traditionelle patronymske navne fortsat spiller en stor rolle i den danske kultur og identitet.

Historisk udvikling og popularitet

Det danske efternavn Jørgensen har en lang og interessant historie, der strækker sig tilbage til middelalderen. Navnet er et såkaldt patronymisk navn, hvilket betyder, at det er dannet ud fra faderens fornavn. I dette tilfælde stammer Jørgensen fra fornavnet Jørgen, som igen har rødder i det græske navn Georgios (Γεώργιος). Georgios betyder “landmand” eller “jordarbejder” og var et meget populært navn i den tidlige kristne periode.

I middelalderen var det almindeligt at bruge faderens fornavn som grundlag for efternavnet, især i Skandinavien. Dette blev gjort ved at tilføje -sen (søn) eller -datter (datter) til faderens fornavn. Således blev en person med faderen Jørgen kaldt Jørgensen eller Jørgensdatter, afhængig af køn.

Jørgensen voksede i popularitet gennem århundrederne og blev et af de mest almindelige efternavne i Danmark. Ifølge Danmarks Statistik er Jørgensen stadig et af de mest udbredte efternavne i landet og rangerer på en sjetteplads over de mest almindelige danske efternavne.

Populariteten af navnet kan også ses i andre skandinaviske lande som Norge og Sverige, hvor variationer som Jörgenson og Jörgensen er almindelige. Dette skyldes både kulturelle og historiske forbindelser mellem de skandinaviske lande, samt den generelle udbredelse af patronymiske navne i regionen.

I løbet af det 19. århundrede blev der indført love om faste efternavne i Danmark, hvilket betød, at nye generationer ikke længere automatisk fik deres fars fornavn som efternavn. Dette resulterede i en langsom nedgang i antallet af nye personer med navnet Jørgensen. Dog har navnets popularitet og udbredelse gjort, at det stadig er et velkendt og almindeligt efternavn i dagens Danmark.

Sammenfattende kan man sige, at Jørgensen har en lang historie og betydelig popularitet i Danmark og andre skandinaviske lande. Navnet stammer fra middelalderens patronymiske traditioner og har overlevet gennem århundrederne som et af de mest almindelige danske efternavne.

Geografisk fordeling

Det danske efternavn Jørgensen er et af de mest almindelige efternavne i Danmark og har en interessant geografisk fordeling. Navnet stammer fra det gamle nordiske navn Jørgen, som igen er en variant af det græske navn Georgios. Efternavnet betyder “søn af Jørgen” og er et såkaldt patronymikon, hvor man tager faderens fornavn og tilføjer “-sen” eller “-datter”.

I dag findes der omkring 42.000 personer i Danmark med efternavnet Jørgensen, hvilket gør det til det sjette mest almindelige danske efternavn. Dette tal repræsenterer cirka 0,7% af den samlede befolkning.

Når vi ser på den geografiske fordeling af efternavnet Jørgensen, bemærker vi nogle interessante mønstre. Generelt er navnet mere udbredt i landområder end i større byer. Dette kan skyldes, at mange mennesker med dette efternavn har rødder i landbrugsområder og mindre samfund.

En analyse af data fra Danmarks Statistik viser, at Jørgensen især er koncentreret i Region Syddanmark og Region Midtjylland. I disse regioner udgør personer med efternavnet Jørgensen en større andel af befolkningen sammenlignet med andre dele af landet.

For eksempel findes den højeste koncentration af personer med efternavnet Jørgensen i kommunerne Billund, Vejen og Haderslev. I disse kommuner udgør personer med efternavnet Jørgensen mere end 1% af den samlede befolkning.

På den anden side er efternavnet Jørgensen mindre udbredt i hovedstadsområdet og de større byer som København, Aarhus og Odense. Dette kan skyldes en større diversitet af efternavne i byerne samt en tendens til at bære mere unikke eller internationale navne.

Sammenfattende er det danske efternavn Jørgensen et meget almindeligt navn med en interessant geografisk fordeling. Navnet er især koncentreret i Region Syddanmark og Region Midtjylland og findes oftere i landområder end i større byer.

Kendte danske personer med efternavnet Jørgensen

Efternavnet Jørgensen er et almindeligt og velkendt dansk efternavn. Det stammer fra fornavnet Jørgen, hvilket betyder “landmand” eller “bonde”. Efternavnet Jørgensen er således et patronymikon, der betyder “Jørgens søn”. Der er mange kendte danske personer med efternavnet Jørgensen, som har gjort sig bemærket indenfor forskellige fagområder og brancher. Her følger en liste over nogle af de mest fremtrædende danskere med efternavnet Jørgensen:

 1. Lars Løkke Rasmussen: Født Lars Løkke Jørgensen, er han en dansk politiker og tidligere statsminister i Danmark. Han var formand for partiet Venstre fra 2009 til 2019 og fungerede som statsminister i to perioder (2009-2011 og 2015-2019).
 2. Nicolai Jørgensen: En professionel dansk fodboldspiller, der spiller som angriber for den hollandske klub Feyenoord og det danske landshold. Nicolai har været en vigtig del af det danske landshold siden sin debut i 2011.
 3. Susanne Bier: Født Susanne Bier Jørgensen, er hun en anerkendt dansk filminstruktør og manuskriptforfatter. Hun har instrueret adskillige prisvindende film såsom “Efter brylluppet” (2006) og “Hævnen” (2010), som vandt en Oscar for bedste udenlandske film.
 4. Peter Schmeichel: Født Peter Bolesław Schmeichel Jørgensen, er han en tidligere professionel fodboldspiller og målmand. Han er bedst kendt for sin tid i Manchester United, hvor han var med til at vinde adskillige titler, herunder UEFA Champions League i 1999.
 5. Jens Jørgen Thorsen: En dansk kunstner, filminstruktør og provokatør, der var aktiv fra 1960’erne til 1990’erne. Thorsen skabte kontroverser gennem sit arbejde, især med sine erotiske malerier og filmprojekter.
 6. Lone Jørgensen: En dansk dressurrytter, der har repræsenteret Danmark ved flere internationale mesterskaber og konkurrencer. Hun har vundet adskillige medaljer ved Europamesterskaberne og World Cup-finalerne i dressur.

Disse eksempler viser den alsidighed og talent som personer med efternavnet Jørgensen besidder indenfor forskellige områder såsom politik, sport, film og kunst. Det understreger også betydningen af dette populære danske efternavn i landets kultur og historie.

Skuespillere og entertainere

Det danske efternavn Jørgensen er et almindeligt og velkendt navn i Danmark. Navnet stammer fra det kristne fornavn Jørgen, som igen kommer fra det græske navn Georgios, der betyder “jordbruger” eller “landmand”. Efternavnet Jørgensen er altså en patronymisk form, hvilket vil sige, at det er dannet ud fra faderens fornavn med tilføjelsen af “-sen”, der betyder “søn”.

I denne artikel vil vi fokusere på skuespillere og entertainere med efternavnet Jørgensen. Flere kendte personer inden for underholdningsbranchen bærer dette efternavn og har gjort en stor indsats for at fremme dansk kultur og kunst.

En af de mest berømte skuespillere med efternavnet Jørgensen er Nicolaj Kopernikus Jørgensen, bedre kendt som Nicolaj Kopernikus. Han er født i 1967 og har haft en lang og succesfuld karriere indenfor teater, film og tv. Nicolaj Kopernikus blev først kendt for sin rolle som Rasmus i den populære danske tv-serie “Taxa” (1997-1999). Siden da har han medvirket i adskillige danske film og tv-serier som “Rejseholdet”, “Forbrydelsen” og “Borgen”.

En anden skuespillerinde med efternavnet Jørgensen er Trine Dyrholm Jørgensen, bedre kendt som Trine Dyrholm. Hun er født i 1972 og har vundet adskillige priser for sine præstationer indenfor skuespil, herunder en Bodil og en Robert. Trine Dyrholm har medvirket i flere danske film som “Festen”, “Dronningen” og “Kollektivet”. Udover sin karriere som skuespillerinde er Trine Dyrholm også sangerinde og har udgivet flere albums.

Indenfor stand-up comedy finder vi Jonatan Spang Jørgensen, bedre kendt som Jonatan Spang. Han er født i 1978 og har optrådt på både danske og internationale scener med sit humoristiske talent. Jonatan Spang blev først kendt gennem tv-programmet “Stand-up.dk” og har siden da turneret med flere succesfulde one-man shows.

Listen over skuespillere og entertainere med efternavnet Jørgensen er lang, men disse tre eksempler viser, hvordan navnet repræsenterer forskellige talenter indenfor dansk underholdningsbranche. Det understreger også den rige kulturelle arv, der findes i Danmark, hvor mange kunstnere arbejder hårdt for at berige landets kultur- og underholdningsliv.

Sportsudøvere og trænere

Det danske efternavn Jørgensen har en lang historie og er et af de mest almindelige efternavne i Danmark. Inden for sportsverdenen er der flere kendte sportsudøvere og trænere, der bærer dette navn med stolthed. I denne sektion vil vi fokusere på nogle af de mest bemærkelsesværdige personer inden for sport, som deler efternavnet Jørgensen.

En af de mest prominente sportsudøvere med navnet Jørgensen er Martin Jørgensen, en tidligere dansk fodboldspiller. Han spillede som midtbanespiller og havde en succesfuld karriere både i ind- og udlandet. Martin Jørgensen optrådte 102 gange for det danske landshold og scorede 12 mål i perioden fra 1998 til 2011. Han var også en del af det danske hold, der deltog i VM i fodbold i 2002 og EM i fodbold i 2000, 2004 og 2012.

En anden bemærkelsesværdig sportsudøver er Morten Jørgensen, en dansk roer, der har opnået stor succes på den internationale scene. Morten Jørgensen har repræsenteret Danmark ved flere OL, herunder Beijing (2008), London (2012) og Rio de Janeiro (2016). Ved OL i London vandt han sølvmedalje i letvægtsfirerkajak sammen med sine holdkammerater.

Inden for cykling er Chris Anker Sørensen også kendt under navnet Chris Anker Jørgensen. Han var en professionel dansk cykelrytter, der deltog i flere store løb som Tour de France og Giro d’Italia. Chris Anker Sørensen vandt blandt andet en etape i Giro d’Italia i 2010 og blev kåret til årets danske cykelrytter samme år.

Når det kommer til trænere, er Kasper Hjulmand, hvis fulde navn er Kasper Jørgensen Hjulmand, en anerkendt dansk fodboldtræner. Han har haft succes som træner for både danske og internationale klubber og er siden 2020 landstræner for det danske fodboldlandshold. Under hans ledelse har landsholdet opnået gode resultater, herunder en imponerende præstation ved EM i fodbold 2021.

Disse eksempler viser, at efternavnet Jørgensen ikke kun repræsenterer en lang historie og tradition inden for dansk kultur, men også inden for sportens verden. De nævnte sportsudøvere og trænere med efternavnet Jørgensen har alle opnået stor succes og anerkendelse på nationalt og internationalt niveau.

Forfattere og kunstnere

Jørgensen er et almindeligt og velkendt efternavn i Danmark, og der er en række forfattere og kunstnere, som bærer dette navn. I denne del af artiklen vil vi fokusere på nogle af de mest fremtrædende forfattere og kunstnere med efternavnet Jørgensen.

En bemærkelsesværdig dansk forfatter med navnet Jørgensen er Hans Jørgen Jørgensen (1917-1994), der var en produktiv digter, oversætter og redaktør. Han er særligt kendt for sine digtsamlinger, såsom “Menneske i mørket” (1942) og “Det nødvendige” (1956). Hans Jørgen Jørgensen har også skrevet flere essays om litteratur og politik.

En anden vigtig dansk forfatter ved navn Palle Lauring Jørgensen (1920-1996) var en historiker, kulturkritiker og romanforfatter. Han skrev adskillige historiske værker om Danmark og dets kultur, herunder “Danmarks Historie” i 12 bind. Palle Lauring Jørgensens romaner inkluderer titler som “De lange nætter” (1943) og “Ild over landet” (1981).

Inden for billedkunsten finder vi Erik Hagens Jørgensen (f. 1940), en anerkendt maler og grafiker. Erik Hagens Jørgensens værker spænder fra abstrakte kompositioner til mere realistiske landskaber og bybilleder. Han er desuden kendt for sine samarbejder med andre kunstnere, som det fremgår af hans deltagelse i kunstnergruppen “Den Gyldne”.

En anden bemærkelsesværdig dansk kunstner er Per Kirkeby Jørgensen (1938-2018), der arbejdede inden for maleri, skulptur og grafik. Per Kirkeby Jørgensen var en af de mest betydningsfulde danske kunstnere i anden halvdel af det 20. århundrede, og hans værker kan findes i mange internationale samlinger.

Når det kommer til musik, har vi Kim Larsen Jørgensen (1945-2018), en ikonisk dansk sanger, sangskriver og guitarist. Kim Larsen Jørgensen var medlem af rockgruppen Gasolin’ og havde en succesfuld solokarriere med hits som “Midt om natten” og “Kvinde min”. Hans folkelige appel gjorde ham til en af Danmarks mest elskede musikere.

I denne artikel har vi præsenteret nogle af de mest fremtrædende forfattere og kunstnere med efternavnet Jørgensen. Det er tydeligt, at dette danske efternavn bærer stor kulturel betydning takket være den række talentfulde individer inden for litteratur, billedkunst og musik, der har bidraget til Danmarks kulturarv.

Varianter og stavemåder for Jørgensen

Jørgensen er et almindeligt dansk efternavn, der stammer fra fornavnet Jørgen. Navnet har flere varianter og stavemåder, som afspejler forskellige perioder og regionale præferencer i Danmark. I denne sektion vil vi se nærmere på nogle af de mest almindelige varianter og stavemåder for Jørgensen.

En af de mest bemærkelsesværdige varianter af Jørgensen er Jörgensen, som ofte ses i Sverige og Norge. Denne variant bruger det svenske og norske bogstav “ö” i stedet for det danske “ø”. Selvom navnet stadig udtales på samme måde, kan stavningen variere mellem de skandinaviske lande.

En anden variant er Jorgensen, hvor bogstavet “ø” erstattes med “o” uden en diakritisk markering. Dette skyldes ofte begrænsninger i computersystemer eller tastaturer, som ikke understøtter specialtegn som “ø”. Denne stavemåde kan også findes blandt danskere bosat i udlandet, hvor den lokale befolkning muligvis ikke er bekendt med det danske alfabet.

I historiske dokumenter kan man finde andre stavemåder af Jørgensen, såsom Jørchensen eller Jørckensen. Disse ældre varianter afspejler tidligere udtaler af navnet samt forskellige ortografiske konventioner, der var gældende før standardiseringen af det danske sprog.

Nedenfor er en liste over nogle af de mest almindelige varianter og stavemåder for Jørgensen:

 • Jørgensen
 • Jörgensen
 • Jorgensen
 • Jørchensen
 • Jørckensen

Det er vigtigt at bemærke, at selvom der findes forskellige varianter og stavemåder for efternavnet Jørgensen, så betyder det ikke nødvendigvis, at personer med disse navne er nært beslægtede. Efternavne kan ændre sig over tid og mellem generationer på grund af faktorer som migration, ægteskab eller personlige præferencer.

I sidste ende er Jørgensen et efternavn med en lang historie og mange varianter, der afspejler Danmarks kulturelle og sproglige udvikling gennem århundreder.