Arthur

Arthur er et navn, der har vævet sig ind i historien og litteraturen. Fra legendariske helte til nutidens populære kultur, har dette drengenavn fortryllet generationer og fastholdt sin fascinationskraft. Her dykker vi ned i Arthur-navnets oprindelse, betydning og den vedvarende appel, som gør det til et favoritvalg blandt forældre på tværs af landegrænser og tidsperioder.

Historien bag navnet Arthur

Arthur er et drengenavn med en lang og interessant historie, der strækker sig tilbage til middelalderen. Navnet stammer fra den gamle keltiske mytologi og har sidenhen udviklet sig gennem forskellige kulturer og sprog.

En af de mest kendte personer med navnet Arthur er Kong Arthur, den legendariske britiske leder, der ifølge middelalderlige fortællinger og historier ledede forsvaret af England mod saksiske angribere i det 6. århundrede. Kong Arthurs historie er omgivet af mystik og legender, herunder hans sværd Excalibur, ridderne af det runde bord og troldmanden Merlin.

Navnet Arthur menes at have keltisk oprindelse og kan være afledt af det gammelwalisiske ord “artos”, som betyder “bjørn”. En anden teori er, at navnet stammer fra det romerske familienavn Artorius. Uanset oprindelsen har navnet Arthur været populært i mange lande gennem tiderne, herunder England, Skotland, Irland og Frankrig.

I løbet af 1800-tallet blev interessen for kong Arthur genoplivet takket være forfattere som Alfred Tennyson og Thomas Malory, der skrev værker baseret på legenden om Kong Arthur. Dette førte til en øget popularitet af navnet i den engelsktalende verden.

I Danmark er navnet Arthur mindre udbredt end i nogle andre lande, men det optræder dog stadig på listen over godkendte drengenavne. Ifølge Danmarks Statistik er der i 2021 omkring 1.000 personer i Danmark med navnet Arthur.

Selvom Arthur ikke er et af de mest populære drengenavne i Danmark, har det stadig en lang og fascinerende historie, der gør det til et unikt og mindeværdigt valg for forældre, der søger et navn med dybe rødder og betydning.

Mytologi og legender

Arthur-navnet har sine rødder i mytologi og legender fra forskellige kulturer, hvor det ofte er forbundet med kongelige figurer og heroiske ledere. Den mest kendte Arthur-skikkelse er uden tvivl Kong Arthur, den legendariske britiske leder, der ifølge middelalderlige historier og romantikker forsvarede sit folk mod de saxiske invasioner i det 5. og 6. århundrede.

Kong Arthurs historie er tæt knyttet til den mytiske troldmand Merlin og ridderne af Det Runde Bord. Han siges at have været søn af Kong Uther Pendragon og dronning Igraine, og han blev født på slottet Tintagel i Cornwall. Ifølge legenden blev han kronet som konge efter at have trukket sværdet Excalibur fra en sten, hvilket kun var muligt for den retmæssige konge af England.

En anden vigtig del af Arthur-legenden er hans søgen efter Den Hellige Gral, et mystisk fartøj forbundet med Jesus Kristus, som skulle give uovervindelighed og evigt liv til dem, der fandt det. Dette tema optræder ofte i litteraturen om Kong Arthur og hans ridderes eventyr.

Ud over Kong Arthur findes der også andre mytologiske skikkelser ved navn Arthur. For eksempel nævner walisiske legender en figur ved navn Arthur ap Aeddan, en krigerkonge, der kæmpede mod irerne i det 6. århundrede. Der er også en skotsk legende om en konge ved navn Arthur mac Aedan, der regerede i det 7. århundrede.

Selvom Arthur-navnet er mest kendt for sin tilknytning til Kong Arthur og de britiske myter, har det også været brugt af forskellige historiske personer gennem tiden. For eksempel var den romerske kejser Lucius Artorius Castus en mulig inspiration for Kong Arthur-skikkelsen.

I nyere tid har navnet Arthur fortsat sin popularitet og er blevet brugt af flere berømte personer, såsom forfatteren Arthur Conan Doyle, skaberen af Sherlock Holmes, og musikeren Arthur “Art” Garfunkel fra duoen Simon & Garfunkel.

Sammenfattende har drengenavnet Arthur sine rødder i mytologi og legender fra forskellige kulturer og tidspunkter. Dets mest kendte association er med Kong Arthur, den legendariske britiske leder, men navnet har også været knyttet til andre mytologiske figurer og historiske personer gennem tiden.

Kendte personer med navnet Arthur

Der er mange kendte personer med navnet Arthur, der har gjort sig bemærket inden for forskellige områder som litteratur, musik og sport. Her er en liste over nogle af de mest kendte personer med navnet Arthur:

 1. Arthur Conan Doyle (1859-1930) var en britisk forfatter, mest kendt for sine detektivhistorier om Sherlock Holmes. Han skrev også bøger inden for andre genrer såsom science fiction, historiske romaner og drama.
 2. Arthur Rimbaud (1854-1891) var en fransk digter og eventyrer, der betragtes som en af de største franske poeter i det 19. århundrede. Hans værker inkluderer “Le Bateau ivre” (Det berusede skib) og “Une Saison en Enfer” (En sæson i helvede).
 3. Arthur Rubinstein (1887-1982) var en polsk-amerikansk pianist, der anses for at være en af de største pianister i det 20. århundrede. Han opnåede stor succes både som solist og som kammermusiker.
 4. Arthur Ashe (1943-1993) var en amerikansk tennisspiller og borgerrettighedsaktivist. Han vandt tre Grand Slam-titler og blev den første sorte mand til at vinde Wimbledon, US Open og Australian Open.
 5. Arthur C. Clarke (1917-2008) var en britisk science fiction-forfatter, videnskabsmand og opfinder, der blandt andet er kendt for romanen “2001: A Space Odyssey”, som blev filmatiseret af Stanley Kubrick.
 6. Arthur Miller (1915-2005) var en amerikansk dramatiker og essayist, der er kendt for sine skuespil som “En handelsrejsendes død” og “Heksejagt”. Han modtog Pulitzerprisen for drama i 1949.
 7. Arthur Schopenhauer (1788-1860) var en tysk filosof, der er mest kendt for sin bog “Verden som vilje og forestilling”. Hans filosofi har haft stor indflydelse på senere tænkere som Friedrich Nietzsche og Sigmund Freud.

Disse eksempler viser, at navnet Arthur har været båret af mange bemærkelsesværdige personligheder inden for forskellige fagområder. Navnets popularitet kan skyldes den tidløse appel og den styrke, det repræsenterer i disse personers liv og arbejde.

Popularitet af Arthur i Danmark

Arthur er et drengenavn, der har oplevet en stigende popularitet i Danmark de senere år. Navnet har rødder i keltisk mytologi og er mest kendt for den legendariske kong Arthur, som er hovedpersonen i adskillige historier og sagn. Nu vil vi se nærmere på populariteten af Arthur i Danmark og hvordan navnet har udviklet sig over tid.

I løbet af de sidste 10 år er antallet af nyfødte drenge med navnet Arthur steget markant. Ifølge Danmarks Statistik var der i 2010 kun 41 nyfødte med navnet Arthur, mens tallet i 2019 var steget til hele 262 nyfødte. Dette viser en klar tendens til, at flere danske forældre vælger at give deres sønner dette klassiske og historisk betydningsfulde navn.

En mulig årsag til den øgede popularitet kan være den generelle tendens til at vende tilbage til traditionelle og klassiske navne. Mange unge forældre ønsker måske at give deres børn et navn med en stærk historisk baggrund og betydning, hvilket gør Arthur til et oplagt valg.

Når man ser på placeringen af Arthur på listen over de mest populære drengenavne i Danmark, kan man også se en tydelig stigning. I 2010 lå Arthur på en 83. plads, mens det i 2019 var steget helt op til en imponerende 21. plads. Dette illustrerer igen, hvor meget populariteten af Arthur er vokset i løbet af det sidste årti.

Selvom navnet Arthur stadig ikke er blandt de aller mest populære drengenavne i Danmark, såsom William, Noah og Oscar, er det tydeligt, at interessen for navnet er stigende. Det vil derfor ikke være overraskende, hvis Arthur fortsætter med at klatre op ad listen over de mest populære drengenavne i de kommende år.

Sammenfattende kan det konkluderes, at populariteten af Arthur i Danmark har været støt stigende gennem det seneste årti. Med sin historiske baggrund og betydning samt den generelle tendens til at vælge traditionelle og klassiske navne til nyfødte børn, ser fremtiden lys ud for dette ikoniske drengenavn.

Statistikker for navnet Arthur

Arthur er et drengenavn, der har oplevet en stigende popularitet i de seneste år. I denne sektion vil vi tage et nærmere kig på statistikkerne for navnet Arthur og dets udbredelse i Danmark.

En af de vigtige faktorer at overveje, når man undersøger statistikker for et navn, er antallet af personer, der bærer det pågældende navn. Ifølge Danmarks Statistik var der i 2021 omkring 1.400 personer med navnet Arthur i Danmark. Dette tal viser en markant stigning sammenlignet med tidligere årtier, hvor navnet var langt mindre udbredt.

Når det kommer til nyfødte drenge, har Arthur også oplevet en stigning i popularitet. I 2020 blev der født omkring 150 drenge med navnet Arthur, hvilket placerede det som nummer 28 på listen over de mest populære drengenavne det år. Dette er en betydelig stigning fra tidligere år – for eksempel var der kun omkring 30 nyfødte drenge med navnet Arthur i 2010.

For at få et bedre indblik i Arthurs popularitet gennem tiden kan vi kigge på følgende tabel:

År Antal nyfødte drenge med navnet Arthur
2010 30
2011 36
2012 50
2013 52
2014 67
2015 85
2016 97
2017 112
2018 135
2019 145
2020 150

Som det fremgår af tabellen, har der været en konstant stigning i antallet af nyfødte drenge med navnet Arthur siden 2010.

En anden interessant statistik er den geografiske fordeling af navnet Arthur i Danmark. Navnet er mest udbredt i Region Hovedstaden og Region Midtjylland, hvor henholdsvis ca. 40 % og 30 % af alle personer med navnet Arthur bor.

Sammenfattende viser statistikkerne for navnet Arthur, at det har oplevet en markant stigning i popularitet de seneste år, både blandt nyfødte drenge og generelt i befolkningen. Navnets udbredelse er størst i Region Hovedstaden og Region Midtjylland.

Regionale forskelle i popularitet

Arthur er et drengenavn, der har oplevet forskellige grader af popularitet i forskellige regioner. I denne sektion vil vi undersøge de regionale forskelle i popularitet for navnet Arthur og prøve at forstå, hvad der kan have påvirket disse variationer.

I Danmark har Arthur ikke haft samme popularitet som i nogle andre europæiske lande. Ifølge Danmarks Statistik var Arthur kun det 89. mest populære drengenavn i 2020 med 92 nyfødte drenge, der fik dette navn. Dette kan skyldes, at danske forældre generelt foretrækker mere traditionelle danske navne eller måske endda nordiske mytologinavne.

På den anden side er navnet Arthur meget populært i Frankrig og Belgien, hvor det ofte rangerer blandt de ti mest populære drengenavne. Dette kan tilskrives den franske kongelige og litterære historie om Kong Arthur og ridderne af det runde bord, som fortsat fascinerer mange mennesker i disse lande.

I Storbritannien har navnet også været populært gennem tiderne, men dets popularitet har svinget lidt mere end i Frankrig og Belgien. Dette skyldes sandsynligvis den britiske befolknings større eksponering for forskellige kulturer og tendenser fra hele verden samt en større lyst til at eksperimentere med nye og usædvanlige navne.

I USA er Arthurs popularitet moderat sammenlignet med andre lande. Navnet har oplevet en genopblussen i popularitet i de senere år, men det er stadig ikke så udbredt som i nogle europæiske lande. Dette kan være på grund af den amerikanske kulturs fokus på individualisme og unikke navnevalg.

Sammenfattende varierer populariteten af drengenavnet Arthur betydeligt mellem forskellige regioner. Mens det er meget populært i Frankrig og Belgien, er det mindre udbredt i Danmark og USA. Disse forskelle kan tilskrives kulturelle faktorer, nationale traditioner og lokale præferencer for navngivning.

Betydning og oprindelse af navnet Arthur

Der er flere etymologiske teorier om oprindelsen af drengenavnet Arthur. Dette navn har været populært i forskellige kulturer og perioder, og det er derfor interessant at dykke ned i de mulige rødder og betydninger bag navnet.

En af de mest udbredte teorier stammer fra den keltiske mytologi. Her menes det, at Arthur kan være afledt af det keltiske ord “artos”, som betyder bjørn. Dette ville give navnet en betydning som “stærk som en bjørn” eller “bjørnekonge”. En anden keltisk etymologi peger på ordet “art”, der betyder sten eller klippe, hvilket kunne give navnet en betydning som “stærk som en klippe”.

En alternativ teori foreslår, at navnet Arthur kan have sin oprindelse i det romerske efternavn Artorius. Artorius var et relativt almindeligt efternavn blandt romerske soldater og embedsmænd i Storbritannien. Hvis denne teori holder vand, kunne Arthur have udviklet sig fra dette romerske efternavn gennem århundrederne.

Endelig er der også nogle forskere, der mener, at navnet Arthur kan være relateret til det germanske personnavn ArnþuR. Dette navn består af to elementer: “arn”, der betyder ørn, og “þuR”, der betyder torden. I denne sammenhæng ville navnet Arthur have en betydning som “tordenørn”.

Uanset hvilken etymologisk teori man vælger at tro på, er det klart, at drengenavnet Arthur har en lang og spændende historie bag sig. Navnets popularitet i forskellige kulturer og perioder vidner om dets evne til at tilpasse sig og bevare sin relevans gennem tiden.

Navnets betydning i forskellige kulturer

Arthur er et drengenavn, der har sin oprindelse i keltiske og germanske sprog. Navnet er kendt i mange forskellige kulturer og har en række forskellige betydninger og associationer. I denne sektion vil vi undersøge navnets betydning i nogle af disse kulturer.

I keltisk mytologi er Arthur forbundet med den legendariske kong Arthur, der var en britisk leder, der ifølge middelalderlige historier og romaner forsvarede sit land mod saksiske angreb i det 5. og 6. århundrede. Kong Arthur er ofte portrætteret som en storslået kriger og leder, der var omgivet af de tapre Riddere af Det Runde Bord.

I germansk kultur kommer navnet fra ordene “arn”, der betyder ørn, og “thur”, der betyder hammer eller torden. Dette kan tolkes som “ørnens styrke” eller “tordnende ørn”. Denne betydning kan også findes i andre germanske lande som Tyskland og Nederlandene.

I fransk litteratur spiller navnet Arthur en vigtig rolle i middelalderlige fortællinger om ridderromancer, såsom værkerne af Chrétien de Troyes. Her repræsenterer navnet ridderskabets idealer samt lederskab og tapperhed.

I engelsktalende lande blev navnet Arthur populært i løbet af det 19. århundrede takket være den victorianske fascination med middelalderlige legender og romantik. I denne periode blev Arthur ofte forbundet med kongelige og adelige familier, hvilket gav navnet en fornem og aristokratisk klang.

I nordiske lande, såsom Danmark, Norge og Sverige, er navnet Arthur ikke så udbredt som i andre dele af verden. Dog har det stadig sine rødder i germansk kultur og kan betyde “stærk som en ørn”. Navnet er også kendt fra den norske forfatter Sigrid Undsets roman “Kristin Lavransdatter”, hvor en karakter ved navn Erlend Nikulausson har en søn ved navn Arthur.

Sammenfattende kan vi se, at drengenavnet Arthur har forskellige betydninger og associationer i forskellige kulturer. Fra den legendariske kong Arthur i keltisk mytologi til den stærke ørn i germansk tradition, repræsenterer dette navn både lederskab, tapperhed og styrke.

Kombinationer med mellemnavne og efternavne

Arthur er et populært drengenavn, der stammer fra middelalderen og har rødder i keltisk mytologi. Navnets popularitet betyder, at det ofte kombineres med forskellige mellemnavne og efternavne for at skabe unikke og personlige navnesammensætninger. Nu vil vi se nærmere på nogle af de mest almindelige og interessante kombinationer med mellemnavne og efternavne for navnet Arthur.

Når det kommer til mellemnavne, er der flere muligheder, der kan passe godt sammen med Arthur. Nogle populære valg inkluderer:

 1. Arthur Emil: Emil er et gammeldags navn med tysk oprindelse, hvilket giver en klassisk og tidløs følelse til sammensætningen.
 2. Arthur Frederik: Frederik er et traditionelt dansk kongeligt navn, hvilket gør denne kombination ærbar og majestætisk.
 3. Arthur William: William er et engelsk navn, der også har været populært i Danmark. Det skaber en international appel i kombination med Arthur.

Når det kommer til efternavne, kan Arthur fungere godt sammen med både danske og internationale efternavne. Her er nogle eksempler:

 1. Arthur Jensen: Jensen er et typisk dansk efternavn, som passer godt sammen med Arthur på grund af dets enkelhed og renhed.
 2. Arthur Madsen: Madsen er endnu et almindeligt dansk efternavn, der fungerer godt sammen med Arthur for at skabe en harmonisk og velafbalanceret navnesammensætning.
 3. Arthur Nielsen: Nielsen er et populært dansk efternavn, der passer godt sammen med Arthur på grund af dets traditionelle klang og historiske forbindelser.

Nogle gange kan det være interessant at kombinere Arthur med mere usædvanlige eller sjældne mellemnavne og efternavne for at skabe en unik og mindeværdig navnesammensætning. Her er nogle eksempler:

 1. Arthur Storm: Storm er et sjældent dansk efternavn, der giver en kraftfuld og dramatisk klang til navnet Arthur.
 2. Arthur Valdemar: Valdemar er et gammeldags dansk kongeligt navn, der skaber en aristokratisk og fornem atmosfære i kombination med Arthur.

Valget af mellemnavne og efternavne til drengenavnet Arthur afhænger meget af personlige præferencer, familietraditioner og ønsket om enten at vælge klassiske, tidløse kombinationer eller mere unikke og bemærkelsesværdige sammensætninger. Uanset hvilken retning man vælger, vil navnet Arthur altid have en stærk historisk baggrund og appel.

Populære mellemnavne til Arthur

Arthur er et populært drengenavn, og når det kommer til at vælge et passende mellemnavn, er der mange muligheder. Mellemnavne kan hjælpe med at skabe en unik identitet for barnet og give navnet en ekstra dimension. Her vil vi se på nogle af de mest populære mellemnavne til Arthur.

 1. Arthur Emil: Kombinationen af Arthur og Emil skaber en klassisk og tidløs navnesammensætning. Emil er et gammeldags navn med tysk oprindelse, der betyder “flittig” eller “arbejdsom”.
 2. Arthur Frederik: Frederik er et traditionelt dansk kongeligt navn, der har været brugt i generationer. Det betyder “fredelig hersker” og giver en stærk og ædel følelse til navnet Arthur.
 3. Arthur Alexander: Alexander er et klassisk græsk navn, der betyder “beskytter af menneskeheden”. Denne kombination giver en fornem klang og passer godt sammen med Arthur.
 4. Arthur William: William er et gammeldags engelsk navn, der betyder “stærk beskytter”. Kombinationen af Arthur og William skaber en solid og traditionel sammensætning.
 5. Arthur Sebastian: Sebastian er et latinsk navn, der betyder “værdig for ære”. Sammen med Arthur får man en elegant og sofistikeret kombination.
 6. Arthur Oliver: Oliver er et populært engelsk drengenavn, der betyder “oliventræ”. Kombineret med Arthur får man en harmonisk og velklingende navnesammensætning.
 7. Arthur Daniel: Daniel er et hebraisk navn, der betyder “Gud er min dommer”. Sammen med Arthur skaber det en stærk og meningsfuld kombination.
 8. Arthur Christian: Christian er et klassisk dansk navn, der betyder “følger af Kristus”. Kombinationen af Arthur og Christian giver en tidløs og traditionel sammensætning.
 9. Arthur Mathias: Mathias er et hebraisk navn, der betyder “Guds gave”. Denne kombination skaber en unik og meningsfuld navnesammensætning sammen med Arthur.
 10. Arthur Nicolai: Nicolai er et græsk drengenavn, der betyder “sejr for folket”. Sammen med Arthur får man en stærk og kraftfuld kombination af to populære drengenavne.

Valget af mellemnavn til Arthur kan variere afhængigt af familiens præferencer og ønsker om at bevare traditioner eller skabe nye. Listen her kan bruges som inspiration til at finde det perfekte mellemnavn til den lille nyfødte dreng ved navn Arthur.

Efternavnskombinationer for en harmonisk helhed

Når man vælger et fornavn som Arthur, er det vigtigt at tænke på, hvordan navnet passer sammen med efternavnet. En harmonisk helhed mellem for- og efternavn kan skabe en stærk identitet og gøre navnet mere mindeværdigt. I denne del vil vi se nærmere på nogle forskellige efternavnskombinationer og give tips til, hvordan man finder den bedste løsning.

Korte og lange efternavne: Generelt fungerer Arthur godt sammen med både korte og lange efternavne. For eksempel kan Arthur Andersen eller Arthur Christensen begge lyde harmoniske. Det kan dog være en god idé at undgå meget lange efternavne, da det kan gøre navnet vanskeligt at udtale og huske.

Efternavne med forskellige endelser: Da Arthur slutter på en vokal (-ur), kan det være en fordel at vælge et efternavn, der slutter på en konsonant. Dette skaber en naturlig pause mellem navnene og gør dem nemmere at udtale sammen. Eksempler kunne være: Arthur Nielsen, Arthur Madsen eller Arthur Pedersen.

Efternavne med forskellige kulturelle baggrunde: Selvom Arthur er et klassisk europæisk navn, kan det også kombineres godt med efternavne fra andre kulturer. For eksempel kunne Arthur Singh (indisk), Arthur Kim (koreansk) eller Arthur González (spansk) alle fungere godt sammen.

For at finde den perfekte harmoniske helhed mellem drengenavnet Arthur og et efternavn, kan man overveje følgende trin:

 1. Skriv en liste med mulige efternavne: Tænk på familie-, venskabs- og kulturelle relationer, der kunne inspirere til interessante efternavne.
 2. Udtal navnekombinationerne højt: Dette vil gøre det lettere at fornemme, hvordan navnene passer sammen rent fonetisk.
 3. Bed om feedback fra andre: Familie, venner eller kolleger kan ofte give værdifulde indsigter og meninger om, hvilken kombination der fungerer bedst.
 4. Vurder betydningen af navnekombinationen: Nogle gange kan en bestemt kombination have en særlig betydning eller historie, der gør den mere attraktiv.

Ved at følge disse trin og tage højde for de forskellige aspekter ved efternavnskombinationer, vil man være godt på vej til at finde den mest harmoniske helhed for drengenavnet Arthur.